» Të ndrojtur ose aventurierë, do të çuditeshit, por edhe karkalecat e detit kanë personalitet …

Të ndrojtur ose aventurierë, do të çuditeshit, por edhe karkalecat e detit kanë personalitet …

Sipas hulumtimeve të reja angleze edhe karkalecat e detit kanë personalitetin e tyre. Dhe ata me një karakter më të kujdesshëm do të ishin gjithashtu fitues në luftën për ushqim.

Ka nga ata që janë më të kujdesshëm dhe të tjerët më shumë aventurier: edhe karkalecat e detit kanë personalitetin e tyre, dhe në mjedisin e tyre pak kujdes duket të jetë strategjia fituese. Kjo u tha në faqet e revistës Animal Behavio, ishte një ekip britanik në Universitetin e Exeter, që, në kundërshtim me atë që ju mund të mendoni, karkalecat me një karakter më të kujdesshëm do të kenë një avantazh në konkurrencën me kolegët e tyre për ushqimin.

 

Për të kuptuar këtë, studiuesit u përqëndrua në speciet e karkalecave Palaemon elegans, që jetojnë në Gyllyngvase Beach në Falmouth, Cornovaglia. Shkathtësia e tyre u vu në provë në disa eksperimente në të cilat studiuesit në mënyrë të përsëritur vënë karkaleca në një enë dhe panë se në ç’masë çdo kafshë ishte e prirur për të eksploruar këtë mjedis të ri.

Nga vëzhgimet, studiuesit zbuluan se disa ishin të kujdesshëm, ndërsa të tjerët ishin më të guximshëm. Por kur nuk flasim më për rreziqet e të panjohurës, por për rreziqe konkrete, siç është lufta me një rival, diskursi duket se përmbyset. Në fakt, përpara një burimi ushqimor, studiuesit vërejtën se karkalecat më të kujdesshëm ishin gjithashtu më të mirë për të mbajtur kontrollin. “Kur ata gjejnë ushqim dhe në të njëjtën kohë edhe rivalët e mundshëm aty pranë – shpjegon autori Daniel Maskrey – ata nuk lëvizin dhe ushqehen më gjatë sesa karkalecat me iniciativ”.

 

Edhe pse arsyet për këtë sjellje nuk janë ende të qarta, studiuesit hipotizojnë se karkaleci më shumë aventuresk mund të kishte zgjedhur një strategji të ndryshme: të vazhdojë eksplorimin, në vend që të konkurroj për burimet që ka afër. “Ne ishim dëshmitarë të luftës për ushqim të karkalecave  të detit dhe mund të jetë që disa përdorin një strategji të eksplorimit më të rrezikshme, sepse ata preferojnë të kërkojnë për më shumë ushqim se sa konkurrencën me kolegët e tyre”, tha eksperti, shkruan La Repubblica.it.

Studimi, theksojnë hulumtuesit, mund të ndihmojnë komunitetin shkencor të kuptojë pse anëtarët e të njëjtit lloj kanë personalitete të ndryshme. “Disa individë janë më të suksesshëm në monopolizimin e ushqimit, ndërsa të tjerët kanë më shumë gjasa të ndërmarrin eksplorime potencialisht të rrezikshme”, tha bashkëautor Tom Houslay. “Në kushte dhe situata të ndryshme, të dyja këto strategji mund të jenë të suksesshme dhe kjo mund të shpjegojë pse evolucioni nuk ka çuar në një tip të vetëm personaliteti”. Në veçanti, eksperti specifikon, pishinat e ujit në të cilat këta krustacezë jetojnë ndryshojnë me baticat dhe ekzistenca e personalitete të ndryshme në mesin e karkalecave mund të jetë vendimtare kur është fjala për përshtatjen ndaj kësaj dhe ndryshimeve të tjera “/360grade.al

 

 


360grade.al


Videoeditoriali i Zhejit/Ja përse do ta kërkojmë Ramën, kur të mos jetë…

Të tjera