Zbulohet oqeani gjigand nën koren e Tokës, por në një gjende të katërt fizike

Fillimisht u zbulua një vrimë e zezë që drejtohej drejt nesh, më pas u gjet një vrimë e madhe në diell dhe një kontinent i zhdukur u gjet pasi ishte zhdukur për 375 vjet. Njerëzit po kuptojnë dita-ditës se ky univers kaq i madh ka të zbuluar një pjesë shumë të vogël të tij.

Tani, njerëzit sapo po kuptojnë se ka një oqean masiv të fshehur nën koren e Tokës.

Së fundmi rezultoi se ka një furnizim i madh me ujë 400 milje nën tokë është i ruajtur në një shkëmb i njohur si ‘ringwoodite’.

Shkencëtarët zbuluan më parë se uji ruhet brenda shkëmbit të mantelit në një gjendje të ngjashme me sfungjerin, i cili nuk është i lëngshëm, i ngurtë apo gaz, por përkundrazi një gjendje e katërt.

Punimi shkencor i titulluar “Shkrirja e dehidrimit në majë të mantelit të poshtëm” u botua në vitin 2014 dhe parashtronte gjetjet.

“Ringwoodite është si një sfungjer, duke thithur ujë, ka diçka shumë të veçantë në strukturën kristalore të drurit të ringut që e lejon atë të tërheqë hidrogjen dhe të bllokojë ujin,” tha gjeofizikani Steve Jacobsen në atë kohë.

“Ky mineral mund të përmbajë shumë ujë në kushtet e mantelit të thellë,” shtoi Jacobsen, i cili ishte pjesë e ekipit pas zbulimit.

Ai shtoi: “Unë mendoj se më në fund po shohim prova për një cikël uji të gjithë Tokës, i cili mund të ndihmojë në shpjegimin e sasisë së madhe të ujit të lëngshëm në sipërfaqen e planetit tonë të banueshëm. Shkencëtarët kanë kërkuar për këtë ujë të thellë që mungon për dekada.”

Shkencëtarët i bënë gjetjet në atë kohë pasi studiuan tërmetet dhe zbuluan se sizmometrat po kapnin valët e goditjes nën sipërfaqen e Tokës.

Nga kjo, ata ishin në gjendje të vërtetonin se uji po mbahej në shkëmbin e njohur si ringwoodite.

360grade.al

SPAKU, kjo “Parti” e Re, përtej të Majtës dhe të Djathtës…

Të tjera