» A ka njerëz rezistentë ndaj Covid-19? Ja çfarë kanë zbuluar studiuesit

A ka njerëz rezistentë ndaj Covid-19? Ja çfarë kanë zbuluar studiuesit

Studiuesit po kërkojnë në të gjithë botën për njerëz që mund të jenë rezistentë ndaj virusit SARS-CoV-2, i cili shkakton Covid-19.

Në gjenet e disa njerëzve, mund të jetë çelësi për trajtimin e kësaj sëmundjeje.

Udhëheqësi i grupit të studiuesve, imunologu Evangelos Andreakos, tha se pamja klinike ndryshon ndjeshëm tek pacientët me kovid, me disa njerëz që kanë vetëm një infeksion asimptomatik, ndërsa të tjerëve u rrezikohet jeta.

“Kuptimi ynë për patofiziologjinë e viruseve kërcënuese për jetën ka përparuar ndjeshëm që nga dhjetori 2019, kur sëmundja sapo u përshkrua, por ne ende dimë shumë pak për bazën gjenetike dhe imune njerëzore të rezistencës së lindur ndaj SARS-CoV-2,” Andreakos. tha.

Edhe pse ende nuk ka informacion të mjaftueshëm në lidhje me rezistencën e lindur ndaj virusit, studiuesit thonë se kjo nuk do të thotë se nuk ekziston.

Ata theksojnë se ndonjëherë të gjithë përveç një anëtari të familjes infektohen.

Më parë u raportua se njerëzit me një grup të caktuar gjaku kanë një shans më të ulët për të zhvilluar një formë të rëndë të covid. Këta janë individë që kanë grup gjaku zero.

Studime të tjera kanë trajtuar proteina, të tilla si receptorët ACE2 ose TMEM41B.

Këto proteina duket se janë të nevojshme që koronavirusi të hyjë ose të shumohet në qelizë, raporton Science alert.

Studiuesit duan të gjejnë individë që janë natyrisht rezistentë ndaj SARS-CoV-2 dhe kanë disa ide se si ta arrijnë këtë.

“Së pari, ne përqëndrohemi në kontaktet e pa infektuara në familje me njerëz me një infeksion simptomatik. “Pas kësaj, individët e ekspozuar ndaj rastit të indeksit pa pajisje mbrojtëse personale duhet të merren parasysh, të paktën një orë në ditë për tre deri në pesë ditët e para, ndërsa simptomat në rastin e indeksit zgjasin,” thonë ata.

Kjo pastaj do të kontrollohej me teste negative të PCR dhe teste negative të gjakut katër javë pas ekspozimit, me një fokus të veçantë në qelizat T për të përcaktuar nëse një person është i infektuar.

Hulumtuesit deri më tani kanë gjetur 400 të anketuar që plotësojnë kriteret, por ende janë në kërkim të tyre.

360grade.al

Mirë Doktori, po Rama përse e urren Lulzim Bashën?

Të tjera