» Shpërthimi vdekjeprurës në Bejrut/ Çfarë është nitrati i amonit dhe pse është kaq i rrezikshëm

Shpërthimi vdekjeprurës në Bejrut/ Çfarë është nitrati i amonit dhe pse është kaq i rrezikshëm

Shkaku i mundshëm i shpërthimit të madh në Bejrut të martën duket se ka qenë nitrati kimik shumë reaktiv i amonit.

Kryeministri i Libanit, Hassan Diab, tha se 2,700 ton nitrat amoniumi shpërtheu pasi ishte vendosur i pasigurt në një depo për gjashtë vjet, duke bërë të se një anije që transportonte këtë sasi kimikati kishte shkarkuar ngarkesën e saj në port në vitin 2013. Mbetet e paqartë çfarë e shkaktoi ndezjen e kimikateve.

Nitrati i amonit është një kimikat i zakonshëm industrial që përdoret kryesisht për pleh, sepse është një burim i mirë i azotit për bimët. Gjithashtu është një nga komponentët kryesorë për eksplozivët në miniera.

Ai nuk është eksplozive më vete, përkundrazi është një oksidues, duke tërhequr oksigjenin në zjarr – dhe kjo e bën atë shumë më intensiv, sipas Gabriel da Silva, një pedagog i vjetër në inxhinierinë kimike në Universitetin e Melbourne.

Sidoqoftë, tha da Silva, ai ndizet vetëm në rrethanat e duhura, dhe këto janë të vështira për t’u arritur. “Ju duhen rrethana ekstreme për të filluar një shpërthim,” tha ai.

Nëse vetë kimikati është i kontaminuar, për shembull me vaj, bëhet shumë eksploziv. “Unë mendoj se kjo është ajo që ndodhi këtu,” tha da Silva.

Ndërsa kimikatet në ajër duket të shpërndahen mjaft shpejt, ndotësit e mbetur mund të shkaktojnë probleme më vonë, për shembull nëse acidifikojnë shiun.

“Nëse e shikoni tymin që erdhi nga shpërthimi, është një lloj ngjyre e kuqe gjaku. Kjo është për shkak të ndotësve të ajrit të oksidit të azotit në të, “tha ai.

360grade.al

farma
Ulërima e Xhunglës shqiptare, kafshime dhe kurthe dhe…

Të tjera