» Fenomeni i çuditshëm i ngordhjes masive të elefantëve, disa prej tyre…

Fenomeni i çuditshëm i ngordhjes masive të elefantëve, disa prej tyre…

Më shumë se 350 elefantë kanë ngordhur në Botsvana veriore në atë që shkencëtarët po e përshkruajnë si një katastrofë.

Një grup elefantësh të ngordhur u raportuan për herë të parë në Deltën  Okavango në fillim të majit, me 169 individë të ngordhur deri në fund të muajit.

Nga mesi i qershorit, numri ishte dyfishuar, me 70% të vdekjeve të grumbulluara rreth vrimave të ujit, sipas burimeve lokale që dëshirojnë të mbeten anonimë.

Kjo është një humbje masive në një nivel që nuk është parë në një kohë shumë të gjatë. Jashtë thatësirës, ​​unë nuk e di për një ngordhje si kjo kaq domethënëse“, tha Dr Niall McCann.

Qeveria e Botsvana nuk ka testuar ende mostra, kështu që nuk ka informacion mbi atë që po shkakton ngordhje ose nëse ato mund të paraqesin rrezik për shëndetin e njeriut.

Dy mundësitë kryesore janë helmimi ose një patogjen i panjohur. Antraaksi – i konsideruar fillimisht shkaku më i mundshëm – është përjashtuar.

“Nëse shikoni kufomat, disa prej tyre kanë rënë drejt e në fytyrë, duke treguar që ata ngordhën shumë shpejt. Të tjerët padyshim që vdesin më ngadalë, si ato që enden përreth. Prandaj është shumë e vështirë të thuash se çfarë është kjo toksinë, “tha McCann.

Elefantët e të gjitha moshave dhe të dy gjinive kanë ngordhur, tregojnë raportet lokale. elefantë të gjallë u shfaqën të dobët dhe të qetë, duke sugjeruar se më shumë do të ngordhin në javët e ardhshme. Numri i vërtetë i vdekjeve ka të ngjarë të jetë edhe më i lartë sepse trupat e pajetë mund të jenë të vështira për tu parë, thonë konservatorët.

1732

Helmimet nga cianidi – shpesh të përdorura nga gjuetarët në Zimbabve – mbetet një mundësi, por kafshët që ushqehen me kërmat e tyre nuk ngordhin.

Raportet lokale thonë se ka pasur më pak zogj që ushqehen me kërma në trupat e tyre, por asnjëri nuk tregoi shenja të sjelljes jonormale. “Nuk ka asnjë precedent për këtë që po ndodh si një fenomen natyror, por pa testimin e duhur, ajo kurrë nuk do të jetë i njohur”, tha McCann.

Covid-19 është përmendur si një shkak i mundshëm, por konsiderohet i pamundur.

360grade.al

farma
Ulërima e Xhunglës shqiptare, kafshime dhe kurthe dhe…

Të tjera