» Studimi/ Meshkujt që nuk mund t’i bëjnë as dhjetë pompa më të rrezikuar ndaj …

Studimi/ Meshkujt që nuk mund t’i bëjnë as dhjetë pompa më të rrezikuar ndaj …

Meshkujt e moshës së mesme të cilët nuk mund t’i bëjnë dhjetë pompa janë shumë më tepër në rrezik nga sulmi në zemër dhe sëmundjet e zemrës, thotë hulumtimi i ri.

Personat të cilët mund t’i bëjnë më shumë se 40 pompa ndikojnë në uljen e rrezikut të sëmundjeve kardiovaskulare me 97 për qind gjatë dhjetë viteve të ardhshme të jetës së tyre, thotë ekipi i ekspertëve nga Universiteti i Harvardit.

Megjithatë, mundësia për t’i bërë në mes 21 dhe 30 pompa do të thotë se meshkujt janë të ekspozuar ndaj çerekut të rrezikut të sëmundjeve si sëmundja e arterieve koronare ose dështimi i zemrës. Megjithatë, këto sëmundje dhe sulmi në zemër i kërcënojnë ata që nuk mund t’i bëjnë të paktën dhjetë pompa.

Ekspertët shpjegojnë se pompat janë një parashikues më i mirë i shëndetit të ardhshëm të zemrës se sa standardi i përcaktuar i fitnesit si vrapimi.

“Gjetjet tona janë dëshmi se pompat mund të jenë një metodë e lehtë dhe falas që mund të ndihmojë në vlerësimin e rrezikut të sëmundjeve kardiovaskulare në pothuajse çdo mjedis. Është befasuese që aftësia për të bërë pompa është shumë më e lidhur me vlerësimin e rrezikut të sëmundjeve kardiovaskulare sesa testi në shiritin për vrapim”, tha Justin Yang, profesor i Harvardit.

Hulumtimi u krye në më shumë se 1,000 të anketuar, zjarrfikës amerikanë në të dyzetat e tyre.

Edhe pse hulumtuesit u përshtatën me grupmoshat dhe peshat e ndryshme të zjarrfikësve, ata ishin në gjendje ta gjejnë një lidhje midis kryerjes së më shumë pompave dhe shëndetit afatgjatë.

Ky është studimi i parë i cili tregon se pompat mund të jenë një test efektiv për rrezikun e ardhshëm të sëmundjeve kardiovaskulare, por ekspertët e pavarur paralajmërojnë se analizat e ngjashme duhet të kryhen me grupe të tjera të njerëzve të cilët janë më pak aktivë, si dhe me femrat.

360grade.al

farma
Koronavirusi, kurorëzon Ramën dhe për “X” vite të tjera, por…

Të tjera