» Larja e dhëmbëve mund ta mbajë zemrën tuaj të shëndetshme

Larja e dhëmbëve mund ta mbajë zemrën tuaj të shëndetshme

Hulumtimi i ri zbulon se larja e dhëmbëve tre ose më shumë herë në ditë zvogëlon ndjeshëm rrezikun e fibrilacionit atrial dhe atakut të zemrës.

Bakteret në gojën tonë mund të mbajnë çelësin për shumë aspekte të shëndetit. Studiuesit kanë gjetur të dhëna intriguese në lidhje me rrezikun e kancerit të pankreasit dhe ezofagut në bakteret e gojës, dhe disa studime kanë lidhur higjenën e dobët të gojës me problemet e frymëmarrjes. Dëshmitë në rritje janë gjithashtu forcimi i lidhjes midis shëndetit oral dhe shëndetit kardiovaskular.

Për shembull, disa studime kanë gjetur baktere orale në mpiksjen e gjakut të njerëzve që marrin trajtim urgjent për goditje në tru , dhe ekspertët kanë lidhur sëmundje të rënda të mishrave të dhëmbëve me një rrezik të dukshëm më të lartë të hipertensionit.

Në të kundërt, shkatërrimi i baktereve oralë “miqësore” që ndihmojnë në mbajtjen e një mikrobiomi oral të shëndetshëm dhe të ekuilibruar, mund të prishin nivelet e presionit të gjakut dhe gjithashtu të çojnë në hipertension.

Hulumtimi i ri zbulon se larja e dhëmbëve tre ose më shumë herë në ditë zvogëlon ndjeshëm rrezikun e fibrilacionit atrial dhe atakut të zemrës.

Larja e dhëmbëve tuaj tre herë ose më shumë në ditë mund të mbrojë ndjeshëm zemrën. Bakteret në gojën tonë mund të mbajnë çelësin për shumë aspekte të shëndetit tonë.

Studiuesit kanë gjetur të dhëna intriguese në lidhje me rrezikun e kancerit të pankreasit dhe ezofagut në bakteret e gojës, dhe disa studime kanë lidhur higjenën e dobët të gojës me problemet e frymëmarrjes.

Dëshmitë në rritje janë gjithashtu forcimi i lidhjes midis shëndetit oral dhe shëndetit kardiovaskular.

Tani, një studim i ri që shfaqet në Revistën Evropiane të Kardiologjisë Parandaluese sugjeron që larja e rregullt e dhëmbëve mund të shkaktojë atakun e zemrës dhe fibrilacionin atrial (A-fib) – një lloj aritmi – në kraharor.

Dr. Tae-Jin Song nga Universiteti Ewha Womans në Seul, Kore, është autori i studimit të ri.

Në punimin e tyre, Dr. Song dhe ekipi sqarojnë se motivimi për studimin varet nga roli ndërmjetësues i inflamacionit . Ata shkruajnë, “Higjiena e dobët e gojës mund të provokojë baktereminë kalimtare dhe inflamacionin sistemik, një ndërmjetës i fibrilacionit atrial dhe atakut të zemrës”.

A-fib është një gjendje që prek të paktën 2.7 milion njerëz në Shtetet e Bashkuara. Tek njerëzit me A-fibër, zemra nuk mund të pompojë me efikasitet gjakun në pjesën tjetër të trupit sepse nuk rrihet rregullisht.

Zemra gjithashtu nuk pompon gjak siç duhet tek njerëzit. Për këtë studim u morën njerëz të grupmoshave 40-79 vjeç. Gjatë regjistrimit, i cili u zhvillua midis 2003 dhe 2004, ekipi mati lartësinë dhe peshën e secilit prej të prekurve dhe u bëri atyre pyetje në lidhje me stilin e tyre të jetës, shëndetin oral dhe zakonet e higjienës orale.

360grade.al

farma
Presioni i ambasadorëve, apo “topi te Luli Basha”…

Të tjera