» 11 veprimet e fundit që të dënuarit me vdekje bëjnë para ekzekutimit / Çdo sekondë i 24 orëve të fundit …

11 veprimet e fundit që të dënuarit me vdekje bëjnë para ekzekutimit / Çdo sekondë i 24 orëve të fundit …

Ata janë hapat e fundit – të fundit që ata do të ndërmarrin ndonjëherë – të burrave dhe grave të dënuar ndërsa ata shkojnë në dhomën e ekzekutimit.

Vrasësit, vrasësit serialë dhe terroristët janë dënuar të gjithë në Shtetet e Bashkuara, një nga vendet e pakta perëndimore që akoma ekzekuton të burgosurit.

Injeksioni vdekjeprurës dhe karrigia elektrike janë dy nga metodat e përdorura nga ekzekutuesit në fund të jetës së një të burgosuri.

Shumica janë ekzekutuar me injeksion vdekjeprurës në SHBA.

Image result for pena di morte ultimo giorno\

Dhe ndërsa 21 shtete tani kanë ndaluar dënimin me vdekje, pothuajse 3,000 njerëz ende presin ekzekutimin, shkruan Mirror, përcjell Telegrafi.

Madje, të burgosurit kalojnë mesatarisht 20 vjet duke pritur të ekzekutohen.

Ndërsa shumë të burgosur luftojnë me dënimin deri në minutat para ekzekutimit të tyre, punonjësit dhe ata që janë përgjegjës për t’i dhënë fund jetës së një të burgosuri, planifikojnë orët e fundit me një saktësi të tmerrshme.

Ushqimi i fundit dhe fjalët e fundit të atyre që dënohen të vdesin janë vetëm dy nga detajet që duhet të përgatiten me çdo eventualitet të marrë parasysh.

Por çdo sekondë i 24 orëve të fundit të burrave dhe grave të dënuar duhet të ndjekin një rutinë shumë specifike. Rojet e burgut, kapelanët, avokatët dhe të dashurit e kanë të gjithë rolin e tyre.

Dr. Allen Ault, ish-drejtori i institucionit korrektues në Xhorxhia, ka kryesuar pesë ekzekutime.

Ai ka thënë: “Libri i politikave përshkruan një orar që është orë për orë dhe madje minutë për minutë – gjithçka që ju bëni me të burgosurin, gjithçka që bëni në dhomën e ekzekutimit, mënyrën si i trajtoni dëshmitarët dhe familjen e viktimës. Rutina me të cilën kaloni është saktësisht e njëjtë”.

Dhe për këtë, Mirror ka treguar rreth asaj se çfarë ndodh në të vërtetë në 24 orët e fundit të një të burgosuri, në pritje të vdekjes, përcjell Telegrafi:

8:00 – Shkuarja në shtëpinë e vdekjes

Një ditë para ekzekutimit, i burgosuri zhvendoset nga qelia e tij në vendin e ekzekutimit, i njohur si shtëpia e vdekjes.

Në 8 të mëngjesit, përgatitjet fillojnë. I burgosuri është prangosur dhe kontrolluar plotësisht.

Oficerët nuk kërkojnë vetëm armë që mund të dëmtojnë njerëzit e tjerë – rojet gjithashtu duan të sigurohen që nuk kanë asgjë që mund të përdorin për të marrë jetën e tyre.

Pastaj, rruga për në shtëpinë e vdekjes gjithashtu duhet të planifikohet me kujdes.

Nuk mund të jetë e drejtpërdrejtë pasi një nga rreziqet më të mëdha është që furgoni i policisë të mund të vinte në pritë dhe i burgosuri të çlirohej.

Ky udhëtim do të jetë më i miri, nëse jo i vetmi shansi që i burgosuri do të mund të shpëtohej.

Oficerët që kanë marrë të burgosur nga radhët e vdekjes në shtëpinë e vdekjes thonë se udhëtimi është gjithmonë shumë “solemn”.

Një roje tha: “Të gjithë e dimë se ku po shkojmë dhe pse”.

Kur i burgosuri arrin në shtëpinë e vdekjes, ai nxirret nga vetura dhe futet në ndërtesë. Kjo është hera e fundit që ata do të shohin ndonjëherë dritën e ditës.

Ora nëntë në mbrëmje – gjumi i fundit

I burgosuri tani është brenda shtëpisë së vdekjes dhe do të vëzhgohet vazhdimisht deri në kohën e ekzekutimit.

Rojet janë të vetëdijshëm se kjo është koha kur shumë të burgosur janë të dëshpëruar të marrin jetën e tyre.

Të burgosurit në shtëpinë e vdekjes kanë qelitë e tyre private, që përmbajnë një shtrat, dush dhe tualet.

Qelitë janë afër dhomës së ekzekutimit.

Pastaj vjen koha që i burgosuri të përpiqet të bëjë pak gjumë natën e fundit.

Shumë nuk janë në gjendje të pushojnë dhe të përdorin kohën për të reflektuar në jetën e tyre.

04:30 – Thirrja përfundimtare e zgjimit

Shumica e të burgosurve në ditën e tyre të fundit të gjallë janë zgjuar në mëngjes në 4:30 të mëngjesit.

Kjo do të sigurojë kohë për çdo kërkesë të minutës së fundit për një qëndrim ekzekutimi ose çështje të tjera ligjore që duhet të zgjidhen.

Nga kjo kohë, të burgosurit mund të kalojnë kohën me të dashurit dhe familjen e tyre.

Gjithmonë ka një tavolinë në qeli, kështu që disa të burgosur e përdorin këtë herë për të shkruar mendimet e tyre.

Të burgosurve u lejohet gjithashtu të bëjnë disa telefonata përfundimtare.

Ata duhet të shkruajnë numrat e telefonit të kujtdo që duan të kontaktojnë.

Një roje thërret numrat për të burgosurin që mund t’ua thotë lamtumirën e tyre të fundit.

8:00 – Tani e tutje ndalohen vizitat

Nga ora 8 e mëngjesit, të vetmit njerëz me të cilët të burgosurit do të kontaktojnë derisa të ekzekutohen janë kapelani dhe rojet – nuk lejohen më vizitorë.

Kapelanët në shtëpinë e vdekjes thonë se burra dhe gra të dënuara shpesh u thonë atyre se sa frikë kanë të vdesin.

Disa shkruajnë letra, flasin për jetën e tyre dhe të tjerë madje këndojnë këngë.

8:00 – Testimi i pajisjeve te dhoma e vdekjes

Stafi në dhomën e ekzekutimit tani duhet të provojë pajisjet që do të përdoren për t’i dhënë fund jetës së të burgosurit.

Rripat janë testuar për t’u siguruar që ata mund ta mbajnë të burgosurin dhe ata kontrollojnë telefonin që lidh dhomën me zyrën e guvernatorit që po punon në rast se ka një “njoftim” të minutës së fundit.

Nëse do të përdoret një karrige elektrike, të gjitha komponentët elektrikë testohen.

10.30 – Dreka e fundit

Pavarësisht se ende është mëngjes, i burgosuri tani është zgjuar për gjashtë orë dhe është koha e drekës.

Ky nuk është vakti i fundit i burrit ose gruas së dënuar dhe atyre u jepet ushqim i thjeshtë në burg.

Përkundër kësaj, do të jetë një nga ushqimet e para që ata do të kenë ngrënë në mënyrë private, për dekada.

Pastaj, gjithçka që ata kanë lënë të bëjnë është të presin të vdesin.

15:00 – Rruajtja e kokës për karrigen elektrike

Nëse një i burgosur po ekzekutohet nga karrige elektrike, tani është koha kur ata zakonisht e kanë kokën të rruar.

Kjo është kështu që rryma elektrike mund të kalojë me lehtësi në trupin e të burgosurit.

15:30 – Veshja për ekzekutim

E vetmja gjë që i jepet të burgosurit kur hynë në shtëpinë e vdekjes është një uniformë e re e burgut.

Kjo është pak më ndryshe se rrobat e zakonshme të burgut.

Por para se të mund ta vendosin uniformën e vdekjes, të gjithë të burgosurit duhet të bëjnë dush.

16:00 – Vakti i fundit

Të burgosurve u lejohet të shkruajnë çfarë dëshirojnë për vaktin e tyre të fundit.

Por ndryshe nga mitet urbane, ekziston një buxhet për sa mund të shpenzohen – me disa shtete që lejojnë që ato të ekzekutohen vetëm 15 dollarë për vaktin e tyre të fundit në tokë.

Vakti i fundit i një të burgosuri është zakonisht ushqimi i parë që ata kanë mundur të zgjedhin për dy dekada.

17:00 – Arrijnë dëshmitarët e ekzekutimit

Këta mund të jenë gazetarë, anëtarë të familjes së viktimës, të dashurit e të dënuarve ose të huaj.

Atyre u thuhet të jenë sa më të qetë sa të jetë e mundur, ndërsa ata hyjnë në dhomën e dëshmitarëve.

18:00 – 20:00 – Ecja e fundit

Kohët ndryshojnë për ekzekutime nga shteti në shtet por ato pothuajse gjithmonë kryhen në mbrëmjen e hershme.

I burgosuri duhet të bëjë një shëtitje të shkurtër nga qelia e tyre në shtëpinë e vdekjes në dhomën e ekzekutimit.

Mund të jetë vetëm disa hapa – por kjo është ecja më e gjatë që ata do të bëjnë ndonjëherë.

Shumica i menaxhojnë këmbët, por ata janë normalisht të mbështetur nga pesë roje.

Pothuajse të gjithë e kanë pranuar tani fatin e tyre, e dinë që ata do të vdesin dhe nuk do të ketë më përsëritje të minutës së fundit.

Por, sapo ata hyjnë në dhomën e ekzekutimit, gjëja e parë që sytë e një të burgosuri rrëshqasin është guverna ose karrige elektrike.

Pak minuta më parë

Injeksioni vdekjeprurëse është përgatitur tani.

Mjekët nuk do të marrin pjesë në ekzekutime sepse është kundër kodit të tyre të sjelljes, kështu që një ekip i specializuar tani është në vend për të administruar bllokimin fatal.

Perdet midis dhomës së ekzekutimit dhe dhomës së dëshmitarëve janë tërhequr tani dhe atyre që janë të dënuar të vdesin u jepet kohë të japin deklaratat e tyre përfundimtare.

Por jo të gjitha shtetet e lejojnë një të tillë.

Kentucky jep dy minuta, ndërsa Pensilvania ju lejon të burgosurve vetëm një deklaratë me shkrim.

Koha e ekzekutimit

Kapelani vendos dorën mbi të burgosurin dhe jeta e tyre merr fund.

360grade.al

farma
Ulërima e Xhunglës shqiptare, kafshime dhe kurthe dhe…

Të tjera