Bashkë me mollën hamë 100 milionë baktere. A ia vlen? - 360 Grade

Bashkë me mollën hamë 100 milionë baktere. A ia vlen?

Mollët e freskëta, edhe nëse nuk trajtohen me pesticide, janë një burim i vitaminave, mineraleve dhe sjellin shumë përfitime për trupin e njeriut. Por gjithashtu, me mollën marrim edhe gjithë forcën e baktereve – 100 milionë.

Në një artikull në revistën shkencore Frontiers in Microbiology, tre studiues të Institut für Umweltbiotechnologie TU Graz llogaritën se sa baktere sjellim në trup kur hamë një mollë të vetme.

Sa spektakolar është ky numër ilustrohet nga fakti se personi mesatar në trupin e tij ka rreth 100 miliardë mikroorganizma, të domosdoshëm për funksionimin normal të trupave tanë.

Lajmi i mirë për bakterofobët është se bakteret mbizotëruese janë në mënyrë të njëpasnjëshme të dobishme për njerëzit; Proteobakteret (80%), Bacteroidetes (9%), Actinobacteria (5%) dhe Firmicutes (3%).

Studiuesit zbuluan gjithashtu se kishte dallime në vetitë midis mollëve të rritura në mënyrë konvencionale, duke u rritur në një kopsht nën shi dhe diell, ose të rriten në mënyrë organike, transmeton KosovaPress.

Tre studiuesit nga Graz zbuluan bakteret më të dobishme janë në qendër të mollës. Vlerësimi i tyre është se ata konsumatorë që hanë vetëm lëvoren dhe mantelin, “mishin” e mollës dhe kujdesen shumë të mos e kafshojnë pjesën qendrore, sjellin në trup vetëm një të dhjetën e baktereve të dobishme.


360grade.al


Ujqërit na morrën edhe Luljeta Bozon, thua?…

Të tjera