» Ëndrrat mes shkencës dhe kuriozitetit

Ëndrrat mes shkencës dhe kuriozitetit

Sipas përrallave, ëndrrat janë dëshira. Për Sigmund Freudin, babanë e psikoanalizës, ato janë një dritare në vetveten tonë të pavetëdijshme. Për fëmijët rreziku i të pasurit ëndrra të këqija është një nga arsyet pse errësira dhe nata janë më të frikshme.

Ëndrrat janë një realitet misterioz, kuptimi dhe mekanizmat e të cilws ende na shpëtojnë. Pse nuk i kujtojmë ndonjëherë ato dhe bindim veten të mos ëndërrojmë fare dhe pse ekzistojnë tema dhe situata që përsëriten në mënyrë të përsëritur?

Ëndrrat janë fenomenet psikike të lidhura me gjumin. Ato zhvillohen kryesisht gjatë fazës së REM (Rapid Eye Movement), të karakterizuar nga një pushim i lehtë, në të cilin sytë e gjumit lëvizin shpejt.

Gjatë ëndrrës imazhet dhe situatat perceptohen si absolutisht reale, në mënyrë që të gjenerojnë lumturi të madhe, ose trishtim dhe frikë aq intensive sa që ndonjëherë të shkaktojnë zgjim dhe të zgjasin madje edhe për një kohë të caktuar edhe gjatë vigjiljes. Ne e dimë se ka një lidhje midis gjumit, ëndrrave dhe aktiviteteve të konsolidimit të kujtesës.

Sipas disa teorive aktiviteti i ëndrrës është puna e stimulimit elektrik të korteksit cerebral që kontribuon në formimin e kujtesës afatgjatë.

Kur ne ëndërrojmë, zakonisht zhytemi në një përvojë gjithëpërfshirëse, sikur të ishim në një film, në të cilin ndodhin ngjarje përreth nesh dhe në të cilën jemi të zhytur. Herë të tjera ne jemi të vetëdijshëm për ëndërrimin, aq shumë sa bëjmë gjithçka për t’u zgjuar, ose për të zgjatur ëndrrën apo edhe për ta drejtuar atë në një drejtim ndaj pëlqimit tonë. Kjo vetëdije e pjesshme është tipike për të ashtuquajturat ëndrra të qarta, në të cilat ne jemi pjesërisht mjeshtër të ëndrrës sonë. Ato zakonisht janë me jetë të shkurtër, nga pak minuta deri në gjysmë ore, por ka teknika për të përsosur aftësinë për të manipuluar objektet dhe ngjarjet e ëndrrës sonë sipas dëshirës.

Shkenca ka konfirmuar se ëndrrat janë në disa mënyra të lidhura me funksionimin e mirë të kujtesës. Një eksperiment i bërë nga dijetarët e Shkollës Mjekësore të Harvardit ka treguar se ata që bien në gjumë menjëherë pas leximit dhe ëndërrimit intensivisht, në zgjimin më të mirë kujtojnë përmbajtjen e lexuar në krahasim me ata që, duke bërtitur menjëherë, kanë pak ëndrra ose nuk bëjnë asgjë .

Kjo konfirmon teoritë se gjatë gjumit të thellë, por edhe gjatë ëndrrave, truri konsolidon kujtimet dhe transferon informacionin nga memoria afatshkurtër në afatgjatë.

Psikologët, neurologët, filozofët dhe teologët kanë menduar gjithmonë për kuptimin e ëndrrave, por pa arritur përfundime përfundimtare. Sigurisht, që ne e dimë se në ëndrra mbeten disa aspekte të përvojës ditore, përshembull, nëse përjetojmë dhimbje fizike, ajo në një farë mënyre hyn në ëndrra edhe nëse nuk arrijmë të zgjohemi plotësisht. Këtu gjejnë shprehje të dëshirave, frikave dhe përvojave edhe duke u kthyer në të kaluarën e largët.

Ëndrrat shpesh flasin përmes një simbolizmi që ndryshon kuptimin sipas njerëzve, përzierjen dhe “kondensimin” e fragmenteve të ngjarjeve, frikave dhe aspiratave në një mënyrë kaq të ndërlikuar sa është e vështirë të kuptohet kuptimi i tyre.

Kur ne ëndërrojmë trupi jonë mbetet plotësisht i qetë. Kjo ndodh sepse disa gjëndra në trup prodhojnë hormone që nxisin relaksim të thellë të kurrizit.

Shumica e njerëzve ëndërrojnë me ngjyra, edhe pse zakonisht nuk janë ngjyra shumë të gjalla.  Nëse i shtojmë të gjitha minutat në të cilat ne ëndërrojmë në jetën tonë arrijnë gjithsej gjashtë vjet dhe me sa duket burrat dhe gratë ëndërrojnë ndryshe.


360grade.al


Videoeditoriali i Zhejit/Pse vuan Rama? Ai ka gjithçka! …

Të tjera