» Fotot/ Eksploroni fuqinë e shenjtë dhe transformuese të guvave nëntokësore

Fotot/ Eksploroni fuqinë e shenjtë dhe transformuese të guvave nëntokësore

Nëse qëllimi juaj është për të bërë emër atëherë ndërtoni një gradaçelë ose shtëpi madhështore. Por nëse qëllimi juaj është të përcaktoni një hapësirë ​​të shenjtë dhe të veçantë, kërkohet një qasje më delikate. 

Për këtë qëllim, depërtimi nën tokë është një taktikë aq e vjetër sa historia njerëzore. Në epokën moderne, arkitektë të ndryshëm kanë ndërtuar banesa të rëndësishme nëntokësore – Villa Vals në Alpet Zvicerane, Muzeu Gjerman i Stadel dhe Sullbard Global Seed Vault në Norvegji tregojnë se diçka e rëndësishme dhe emocionuese mbahet brenda. Por, që nga kohërat e lashta, disa nga ritualet dhe ceremonitë tona më të shenjta kanë ndodhur në shpella, kanione dhe hapësira të tjera të errëta e të gdhendura nga toka, shkruan AD Magazine.

a tunnel with graffiti art on the walls

Tuneli i Lirisë i mbuluar nga arti në pjesën e sipërme ne Perëndim të NYC.

Këto janë vendet që Will Hunt hulumton në librin e tij “Nëntoka”, i cili e merr lexuesin në udhëtimet e guximshme fizike dhe nganjëherë edhe shpirtërore thellë në këto vende të pazakonta.

Për Hunt, hetimi i terrenit filloi si një hobi kur, si një adoleshent, gjeti një rrugë në një tunel të braktisur të metrosë në qytetin e tij të Providence, Rhode Island. Më vonë, kur filloi të eksploronte tunelet e metrosë të Nju Jorkut, u shndërrua në një obsesion të vërtet. Këtu zbulon njerëz të fshehtë, vende dhe thesare, duke përfshirë edhe veprën e artistit legjendar të Graffiti, Revs. Ndërsa disa mund të shihen nga kalatë ose metro, të tjerat janë të errëta e mund të gjenden vetëm nga ata që do t’i kërkojnë ato.

stone tunnels underground

Pjesë e një “hamlet” të nëndheshëm në Cappadocia, Turqi.

Hunt tërheq paralele midis punës së fshehtë të Revs dhe artistëve të shpellës magdaleniane, skulpturat e të cilave 14,000 vjeçare u gjetën në skutëm më të brendshme të një shpelle në Francë dhe ishin përdorur gjerësisht për qëllime rituale. “Ne e kuptojmë natyrshëm fuqinë e fshehtësisë, të fshehim diçka në errësirë”, thotë ai. “Ne e dimë se gjërat e shenjta të veçanta janë gjithmonë mbrapa dyerve të mbyllura dhe në skutat e fshehta.”

a temple in stone underground

Katakombet në Paris.

Pas eksperiencës në Nju Jork, Hunt filloi të udhëtonte në mbarë botën në kërkim të vendeve më të fshehta, shpesh të rrezikshme dhe gjithnjë të errëta. Nën Paris, ai udhëton nëpër katakombet e famshme të qytetit dhe në kanalizimet e tij. Në rajonin e Kapadokisë të Turqisë, ai hulumton fshatra të fshehta nëntokësore – disa prej të cilave ai e përshkruan si “kështjella të larta”, deri në tetë nivele nëntokësore.
Hulumtimi i plotë i këtyre vendeve intriguese sjell lidhje të habitshme përgjatë hapësirës dhe kohës. “Është një kërkesë e përjetshme për të zhytur veten në një lloj ambienti ose peizazhi që nuk ka të bëjë me realitetin e zakonshëm të përditshëm”, thotë Hunt. Nëse është një shpellë e lashtë nëntokësore apo një kopsht i vogël urban, kur dalim nga hapësira të tilla, ndihemi sikur një pjesë tjetër e jona është zgjuar “, thotë ai. Është një koncept që arkitektët dhe dizajnuesit do të lidheshin lehtësisht me të./360grade.al

an underground pillared space

Një varr i shekullit të gjashtë nën Bazilikën e Shën Marisë në Romë.


360grade.al


Videoeditoriali i Zhejit/ 30 Qershor? “Të gjitha pushtetet sovjetëve…”

Të tjera