» 25 foto që tregojnë si dukej Irani para revolucionit islamik më 1979

25 foto që tregojnë si dukej Irani para revolucionit islamik më 1979

Në dekadat përpara revolucionit islamik të vitit 1979, Irani qeverisej nga Shahu, diktatura e të cilit shtypte mospajtimin dhe kufizonte liritë politike.

Por ai gjithashtu drejtoi vendin drejt modernizimit të orientuar nga perëndimi duke lejuar njëfarë lirie kulturore.

Nën sundimin e Shahut, u rritën mundësitë arsimore dhe ekonomike në vend. Britania e Madhe dhe Shtetet e Bashkuara të Amerikës e konsideronin Iranin si aleatin e tyre të madh në lindjen e mesme.

Por masat diktatoriale gjithnjë në rritje të tij për 40 vjet ndikuan në revolucionin famëkeq.


360grade.al


Videoeditoriali i Zhejit/ 30 Qershor? “Të gjitha pushtetet sovjetëve…”

Të tjera