» Këto janë profesionet ku mund të gjeni psikopatë “me shumicë”

Këto janë profesionet ku mund të gjeni psikopatë “me shumicë”

Psikopatët janë të vështirë për t’u dalluar shumicën e kohës. Ata nuk janë karikatura e “Jack the Ripper” që shihni në filma apo lexoni në libra. Shpesh, psikopatët duken normalë, gjë që i bën ata të vështirë të identifikohen.

Në Manualin Diagnostikues dhe Statistikor të Çrregullimeve Mendore, ose DSM-5, dikush me një lloj personaliteti psikopatik përcaktohet se ka një ndjenjë frymore, madhështore të vetvetes dhe një aftësi për manipulimin e njerëzve të tjerë. Por diagnoza është shumë e thjeshtë.

Një gjë që psikopatët priren të kenë të përbashkët është karriera të cilën synojnë.

Për shembull, ju do të gjeni shumë prej tyre në pozita udhëheqëse për shkak të mungesës së mëshirës, karizmës dhe paturpësisë.

Ata janë shumë të mirë në marrjen e vendimeve të parakohshme, por jo aq të mirë në profesionet  e cilësuar si emfatike, si infermieria apo kujdesi dhe terapia ndaj njerëzve në nevojë.

Kevin Dutton, psikolog dhe shkrimtar britanik është specializuar në studimin e psikopatisë. Në librin e tij “Urtësia e Psikopatëve: Çfarë mund të na mësojnë shenjtorët, spiunët dhe vrasës serialë për suksesin”, ai bëri një listë të llojeve të punëve që i tërheqin më shumë psikopatët.

Pra sipas listës së realizuar nga psikologu Kevin Dutton, psikopatë me shumicë mund të gjeni në këto profesione:

Nëpunësi civil

Në vitin 2014, zyrtarët e Qeverisë së Mbretërisë së Bashkuar mendonin të rekrutonin psikopatë në mënyrë specifike “për të mbajtur rendin”, sepse ata janë “shumë të mirë në kriza” dhe nuk kanë “ndjenja për të tjerët, as për kod moral, dhe kanë tendencë të jenë shumë inteligjente dhe logjike”.

Shef kuzhine

Psikopatët lulëzojnë në kaosin ku njerëzit e tjerë mund të dështojnë, gjë që mund të jetë një arsye që ata punojnë kaq mirë në një kuzhinë plot tension.

Oficer policie

Një nga tiparet e psikopatëve është të qenit të ftohtë nën stres. Punonjësit e policisë kanë një punë shumë intensive dhe të rrezikshme, prandaj është një përfitim i madh nëse jeni të qetë në një krizë. Kjo mund të jetë një arsye pse zbatimi i ligjit është një zgjedhje karriere popullore për psikopatët.

Gazetar

Dutton liston disa nga tiparet e psikopatëve si hijeshi, fokus, vëmendje, pamëshirshmëri dhe veprim – të cilat janë të dobishme në gazetari, veçanërisht kur keni afate të rrepta dhe ju duhet të merrni përgjigje nga burimet.

Kirurg

Arsyet e mundshme që autorët japin në diskutimin e tyre është se “imuniteti i stresit është tipari mbizotërues i personalitetit të mjekëve” dhe faktikisht kirurgët duhet të marrin vendime të shpejta dhe të vështira çdo ditë.

Folës në televizon ose radio

Disa psikopatë gjithashtu shfaqin narcisizëm, i cili është padyshim i dobishëm në një punë që kërkon shumë fokus publik. Popullariteti i kësaj zgjedhjeje karriere për psikopatët mund të jetë gjithashtu sepse të jesh një moderator në televizion ose një personalitet i radios gjithashtu kërkon që të jesh i qetë para presionit.

CEO

Psikopatët kanë diçka që quhet “qëndrueshmëri ndaj kaosit”. Kjo nuk do të thotë vetëm se ata mbajnë një kokë të ftohtë nën stres – ata gjithashtu nganjëherë krijojnë kërdi për të gjithë të tjerët, sepse i bën ata të duken mirë kur të gjithë rreth tyre po luftojnë. Disa psikopatë mund ta përdorin këtë metodë për të ngjitur shkallët e karrierës deri në krye. Sigurisht që ka dhe të tjerë që i kanë ngjitur shkallët e suksesit përmes aftësive të tyre.


360grade.al


Ato që ju dhanë Ramës me të tepërt, po i hiqen sot, një e nga një…

Të tjera