» Trump hidhet në sulm të paparë pas rrëzimit të Wall Street: “Rezerva Federale ka çmendur”

Trump hidhet në sulm të paparë pas rrëzimit të Wall Street: “Rezerva Federale ka çmendur”

NEW YORK – “Rezerva Federale është çmendur”. Me këto fjalë Donald Trump sulmon bankën qendrore, presidentin e ri të së cilës e ka emëruar vetë, duke e fajësuar atë për rrëzimin e Wall Street. Në mes të “shokimit të dyfishtë”, – klimatik dhe financiar – mes urraganit që  godet Floridën dhe turbullirat që ndikojnë tregjet, presidenti i SHBA u lëshua ​​në një sulm të paparë mbi një nga institucionet më të respektuara. Nuk ka rëndësi se presidentin aktual i FED, Jerome Powell, e ka zgjedhur vetë. “Është shumë e rëndë”, thotë Trump, duke iu referuar rritjes së normave të interesit nga banka qendrore, një nga shkaqet e rënies së treguesve në këtë “Të Enjte të Zezë” për aksionet dhe obligacionet. Presidentët amerikanë nuk komentojnë kurrë mbi atë që bën banka qendrore, por Trump ka shkelur tashmë shumë rregulla të mirësjelljes institucionale, që kur ka shkelur në Shtëpinë e Bardhë, shkruan La Repubblica.it.

 

Kina dhe taksat, shpjegojnë frikën e madhe në Wall Street, i cili dje pësoi një rënie të rëndë, sidomos për rezervat e teknologjisë shumë të vlerësuara: më pak se 831 pikë Dow Jones, Nasdaq minus 4%. Në marrëdhëniet SHBA-Kinë, si dhe në koston e parave, po mbyllet një epokë. Investitorët e dinë se një epokë shumë më e vështirë po hapet. Përshtatja ka të ngjarë të jetë traumatike. Tranzicioni mund të përfshijë goditje globale. Për të kuptuar rëndësinë e “çështjes kineze” duhet ri-lexuar fjalimi që ZV Presidenti i SHBA, Mike Pence, që ka mbajtur një javë më parë në Institutin Hudson në Uashington. Ai sinjalizoi përkeqësimin më serioz të marrëdhënieve midis dy superfuqive që nga viti 1972, kur samiti Nixon-Mao hapi mardhëniet. “Ekziston rreziku i mbylljes para syve tanë të një epokë bashkëpunimi midis dy superfuqive botërore që zgjat 46 vjet.”/360grade.al


360grade.al


“Masa kritike” Basha+Kryemadhi, Rama në prag të vetmisë së thellë

Të tjera