» Astronomët zbulojnë objektin më të shndritshëm

Astronomët zbulojnë objektin më të shndritshëm

Hapësira është e errët, gjë që e bën gjetjen e gjërave të ndritshme si yjet, mjaft e lehtë.

Kjo gjithashtu bën të mundur që teleskopët me fuqi të lartë të gjejnë gjëra që janë shumë, shumë larg dhe hulumtuesit tani besojnë se e kanë parë objektin më të shndritshëm që i njeh njeriu. Është një “quasar” (një objekt qiellor masiv dhe jashtëzakonisht i largët) i quajtur PSO J352.4034-15.3373 dhe është me të vërtetë, vërtet i ndritshëm. Gjithashtu ndodh që të jetë kaq larg që kurrë nuk do të dimë se si duket tani.

Mjeti i fuqishëm ishte në gjendje të zbulonte avionët jashtëzakonisht të ndritshëm të kuazarit, ndërsa ata flaknin plazmën në hapësirë. Hulumtimi u botua në Journal Astrophysical.

Quasarët janë rezultat i vrimave të zeza që ushqehen me material galaktik. Teksa vrima e zezë gëlltitet, fillon valët e radios dhe drita, të cilat mund të shihen nga distanca të mëdha.

Ky quasar i zbuluar rishtazi është tepër larg – afërsisht 13 miliardë vite dritë – që do të thotë se ne po dëshmojmë atë që dukej si mbrapa në ditët e hershme të universit. Ne nuk kemi absolutisht asnjë ide se çfarë ka mbetur nga kuazi apo galaktika përreth.

Në kohën që quasari po sillte në mënyrën që po shohim sot, universi ishte më pak se një e dhjeta e moshës që është sot. Kjo është ajo që e bën kaq të vështirë të kurorëzojë një mbret kur flasim për “objektin më të shkëlqyeshëm në univers”. Sa më i madh distanca, aq më larg në kohë ne po shohim dhe është krejtësisht e mundur që ka objekte të tjera dhe madje kuazarë më të ndritshëm më afër përdorimit që ne nuk kemi parë akoma thjesht sepse drita e tyre nuk na ka arritur.


360grade.al


Videoeditoriali i Zhejit/Ja përse do ta kërkojmë Ramën, kur të mos jetë…

Të tjera