» Studimi/ Varësia nga seksi është sëmundje mendore

Studimi/ Varësia nga seksi është sëmundje mendore

Sjellja e dhunshme e seksit është klasifikuar si sëmundje mendore për herë të parë. Përfshirja e saj në listën ndërkombëtare të Klasifikimit të Sëmundjeve të Organizatës Botërore të Shëndetësisë vjen disa javë pasi u shtua varësia e lojërave.

Dr Valerie Voon, nga Kolegji Mbretëror i Psikiatërve, tha se mes 2 dhe 4 përqind e popullsisë në Mbretërinë e Bashkuar vuajnë nga sjellja e dhunshme e seksuale. Në SHBA, vlerësohet të ndikojë në mes të 3 dhe 6 për qind të të rriturve

Ajo shtoi: “Është një sjellje që tenton të jetë e fshehur pasi është e turpshme dhe shpesh të varur nga seksi nuk vijnë përpara.

“Shtimi i kësaj në listën e OBSH është një hap i shkëlqyeshëm për pacientët, pasi u lejon atyre të njohin se po vuajnë me një problem e nxjerrin atë nga hijet dhe ata janë në gjendje të kërkojnë ndihmë për të.”

Lista e OBSH-së përshkruan çrregullimin e sjelljes seksuale të detyruar si një “model i vazhdueshëm i dështimit për të kontrolluar impulse seksuale intensive, të përsëritura ose nxitjen që rezulton në sjellje seksuale të përsëritura”.

Simptomat përfshijnë seksin duke u bërë “fokus qendror” i jetës së personit në neglizhencën e shëndetit, kujdesit personal ose interesave dhe përgjegjësive.


360grade.al


Vdekja, ky udhëtim pa kthim…

Të tjera